Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

AVRUPA’DA EMEKLİLİK YAŞI, ÇALIŞILAN İŞİN ZORLUĞUNA GÖRE ESNETİLMESİ TALEP EDİLDİ!

AVRUPA’DA EMEKLİLİK YAŞI, ÇALIŞILAN İŞİN ZORLUĞUNA GÖRE ESNETİLMESİ TALEP EDİLDİ!
19.08.2021
A+
A-

AVRUPA’DA EMEKLİLİK YAŞI, ÇALIŞILAN İŞİN ZORLUĞUNA GÖRE ESNETİLMESİ TALEP EDİLDİ!

Almanya’da Sosyal Yaşam Derneği (VdK), gelir durumuna göre yaşam süresi arasında büyük fark olduğunu ifade ederek, işin zorluğu ve gelir durumunda göre esnek emeklilik yaşı uygulanmasını talep etti.

VdK, Almanların emeklilik dönemindeki yaşam kalitelerini araştırdı. Buna göre daha çok haklara sahip olan memurlar birçok alanda işçi, serbest meslek sahipleri ve sözleşmeli personele göre daha uzun ve daha iyi şartlarda yaşıyor. Araştırmayı VdK adına Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW) gerçekleştirdi.

DÜŞÜK GELİRLİ DAHA AZ YAŞIYOR

Araştırmaya göre memurların yaşam süreleri ortalama 87.2 yıl olarak tespit edildi. Hayatının önemli bölümünü sözleşmeli işlerde çalışarak geçirenlerin 86.3 yıl, serbest meslek sahiplerinin 85.2 yıl ve işçilerin de yaş ortalamasının 83.1 yıl olduğu belirlendi. Gelir durumuna göre yapılan hesaplamada ise düşük gelirlilerin 82.6 yıl ve yüksek gelirlilerin ise ortalama 87.5 yıl yaşadıkları ortaya çıktı.

ÇİFTE HAKSIZLIK

Özellikle düşük gelirli işçilerin daha az maaş ve emeklilik döneminde de daha az yaşadıklarına dikkat çeken VdK Başkanı Verena Bentele, “Bu çifte haksızlıktır” dedi. İşçilerin fiziksel olarak çok ağır işlerde çalışmalarına rağmen iş hayatı döneminde düşük gelirlerinden dolayı daha az emekli maaşı aldıkları ve daha az yaşadıkları ifade edildi. VdK Başkanı, işin ağırlığı ve emeklilik primlerinin yüksekliğine göre şekillenecek esnek bir emeklilik yaşı düzenlemesi gerektiğini kaydetti.

VdK, herkes için emeklilik yaşının 67 olarak sabitlenmesinin doğru olmadığını ifade etti.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,