Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Zafer Kongresi Azerbaycan halkının güçlü ve kudretli olduğunu kanıtladı”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Zafer Kongresi Azerbaycan halkının güçlü ve kudretli olduğunu kanıtladı”
29.04.2022
A+
A-

 

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Zafer Kongresi Azerbaycan halkının güçlü ve kudretli olduğunu kanıtladı”, diye – tarihe not düştü.

Dünya Azerbaycanlıları 5. Kongresi’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Karabağ’ın kalbi, Türk dünyasının kültür başkenti olan Şuşa’da yapılması tesadüf değildir. Çünkü Şuşa 28 buçuk yıl süren işgal sırasında Ermenileri kabul etmedi. Şuşa başından beri onlara yabancı olduğu için işgal sırasında da yabancı olarak kaldı. Cumhurbaşkanı Aliyev’in dediği gibi, Şuşa ayakta, Şuşa eğilmedi! Nefret edilen düşman ne kadar uğraşırsa uğraşsın Şuşa’nın çehresini değiştiremedi!

Her zaman Azerbaycan’ın milli ve devlet çıkarlarını tercih etmiş, Şuşa’nın 8 Kasım 2020’de kurtuluşu vesilesiyle halka seslenen Başkomutan İlham Aliyev şöyle demişti – 28 yıldır işgal altında olan Şuşa kurtarıldı! Şuşa artık hürdür! Şuşa’ya döndük! Biz bu tarihi zaferi savaş alanında kazandık. 8 Kasım 2020 sonsuza kadar Azerbaycan tarihinde kalacaktır. Bu tarih sonsuza kadar yaşayacak. Bu tarih bizim şanlı Zaferimizin günüdür!
Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın Aliyev tarafından 3 Aralık’ta imzalanan kararnameye esasen 8 Kasım tatiller listesine alınmış oldu ve her yıl ülkemizde Zafer Bayramı olarak kutlanacak. Dünya Azerbaycanlılarının 5. Zafer Kongresi’ne katılan her bir Azerbaycanlı, hangi ülkede ikamet ederse etsin, Karabağ’ın tacı olan Şuşa’ya gelerek 30 yıllık uzun zamandır beklenen hasretlerine son koymuş oldular.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı 22 Nisan’da Dünya Azerbaycanlılarının 5. Zafer Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Zafer Kongresi’nin önemi, Azerbaycan diasporasının faaliyetleri ve karşıda duran yeni görevler, milli birliğimizin önemi ve bölgede yaşanan süreçlere ilişkin görüşlerini dile getirdi. Sayın Cumhurbaşkanı, Zafer Kongresi’nin tarihi zaferden sonra düzenlenen ilk büyük etkinlik olduğunu vurguladı: “Bugün Özgür Karabağ ve Özgür Şuşa’da Dünya Azerbaycanlıları Kongresi’ni yapıyoruz. Bu kongrenin adı Zafer Kongresidir ve doğaldır. Çünkü tarihi Zaferden sonra ilk kez dünyanın dört bir yanındaki Azerbaycanlılar toplanıyor, kongre yapıyorlar ve genel olarak Zafer adı halkımıza çok yakışıyor. Siz buraya zafer yolu ile geldiniz, kongrenin adı Zafer Kongresi’dir.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev de Zafer Kongresi’nde yaptığı konuşmada çok önemli mesajlar verdi. Evet, en büyük mesaj bu kongreyi Şuşa’da yapmaktı. En önemli nokta, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in gelecekte ortaya çıkabilecek Ermeni faşizmine cevabıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi Ermenistan’ın saldırganlık politikasını engellemek devletimizin, toplumumuzun ve diasporamızın asli görevi olmuştur. Evet, hepimiz – hem Azerbaycan’da yaşayan vatandaşlarımız, hem de dünyadaki Azerbaycanlılar – bir noktaya vurduk, bir hedefe ulaşmaya çalıştık. Her birimizin bu kutsal günü her gün daha da yakınlaştırması gerektiğini söylüyordum – kendi işimizle, emeğimiz, her kes kendi olduğu yerde topraklarımızın işgalden kurtarılmasından daha önemli ve daha yüce bir görev yoktu. Bu nedenle ordu hızlı bir şekilde inşa edildi, Azerbaycan modern bir orduya sahipti, genç nesil Vatan’a sadakat ve bağlılık ruhu içinde yetiştirildi ve bu nedenle ekonomik reformlar yapıldı. Elbette tüm çalışmalarımızın amacı, politikamız, adımlarımız bu kutsal günü daha da yakınlaştırmak ve bu günü görmekti. Biz bunu kendi başımıza başardık. Evet, Azerbaycan halkı 30 yıllık anlamsız müzakereler yerine kendi gücünü ortaya koydu. Adaleti sağladı, uluslararası hukuku yeniden sağladı ve büyük bir millet olduğumuzu ve Azerbaycan halkının işgalle asla uzlaşmak niyetinde olmadığını tüm dünyaya kanıtladı. Önde gelen uluslararası kuruluşlar zaten savaş sonrası gerçekleri kabul ediyor ve hepimiz Avrupa Birliği’nin şu anda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde çok aktif bir şekilde dahil olduğunu görüyoruz. AGİT Minsk Grubu kendini haklı çıkarmadığı için hemen hemen tarihin arşivlerine gönderildi.Ermenilerin daha fazla provokasyonlarının onları yok edeceğini ve Ermenistan’ın hiçbir zaman Azerbaycan ile rekabet edebilecek kadar güçlü olamayacağını belirteyim. Devlet başkanı, her geçen gün zayıflayan Ermenistan’ın her anlamda Azerbaycan’ın önünde duramayacağını söyledi. Elbette bu durumda işgalci Ermenistan’ın bir çıkış yolu var: Muzaffer Azerbaycan’ın yazdığı gerçekleri kabul etmek. Devlet başkanının dediği gibi: “Azerbaycan savunma amaçlı askeri gücünü sürekli artırıyor ve artırmaya devam edecek. Ülkemiz olası tüm provokasyonlara yeterince cevap verebilmektedir.”

Cumhurbaşkanı Aliyev ayrıca dünya Azerbaycanlılarını kendi Vatanlarını savunmaya çağırdı: “Bizim bir vatanımız var – Azerbaycan! Bizim tek dilimiz var – Azərbaycan dili! Bizim ülke çapında bir ideolojimiz var – Azerbaycançılık ideolojisi! Dünyada yaşayan tüm Azerbaycanlıların her zaman bir arada olmasını diliyorum. Arkalarında güçlü bir Azerbaycan devletinin olduğunu her zaman bilsinler. Cumhurbaşkanı olarak benim asıl görevim Karabağ sorununun çözümüydü. Cumhurbaşkanı seçildiğim ilk günden itibaren, bana düşen asıl görev bu sorunu çözmek ve çatışma sonrası dönemi Azerbaycan lehine geliştirmektir.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Zafer Kongresi Azerbaycanlıların birlik ve beraberliğini tüm dünyaya göstermiş oldu. Aynı zamanda, Azerbaycan halkının daha güçlü ve daha kudretli olduğunu kanıtladı. Zafer Kongresinin yurttaşlarımızın ulusal kimliğini daha da güçlendireceğine, farklı ülkelerdeki Azerbaycan topluluklarının teşkilatlanacağına ve faaliyetlerini artıracağına inancımız tamdır.

Zafer Kongresinin yurttaşlarımızın ulusal kimliğini daha da güçlendireceğine, farklı ülkelerdeki Azerbaycan topluluklarının teşkilatlanacağına ve faaliyetlerini artıracağına inancımız tamdır. Azerbaycan sevgisinin, milli ve manevi değerlerimize saygının, vatana bağlılık duygularının artarak devam edeceğini belirtmek isterim.”

Ülker PİRİYEVA- AZERBAYCAN

Açıklama yok.

REKLAM ALANI