Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ömrünü milletine adayan Ulu Önder, memleketi Azerbaycan’a eşsiz hizmetler vermiştir”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ömrünü milletine adayan Ulu Önder, memleketi Azerbaycan’a eşsiz hizmetler vermiştir”
10.05.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Ömrünü milletine adayan Ulu Önder, memleketi Azerbaycan’a eşsiz hizmetler vermiştir” – diye tarihe not düştü.

Açıklama yok.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “10 Mayıs modern devletimizin kurucusu büyük önderimiz Haydar Aliyev’in doğum günüdür. Fiziki olarak yokluğunun üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Azerbaycan halkı kendi kurtarıcısını asla unutmamakta ve onu her zaman saygıyla anmaktadır. Evet, sadece 10 Mayıs’ta değil, halkımız her zaman Ulu Önder’in mezarını ziyaret etmek için Fahri Hiyabana giderler. Ulu Önder’in herkes için örnek olan hayat kitabını sayfaladıkça, hayatını halkına adayan, milletine ve devletine eşsiz hizmetler sunan liderlerin asla unutulmayacağı sonucuna varıyoruz.

Milli liderimizin Azerbaycan halkına yaptığı büyük hizmetlerden bahsederken öncelikle Sovyet döneminde cumhuriyetimize önderlik ettiği 1969-1982 yıllar dönemine bakmak önemlidir. Evet, o yıllarda yaşamış devlet adamları, sanatçılar, halk insanları, Ulu Önderimizle bağlı anılarından bahs ederken böylesine önemli bir insanla aynı devrde yaşamaktan ve faaliyyet göstermekten gurur duyduklarını her zaman söylerler ve onun Azerbaycan’daki liderliğinin ülkemiz tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirtiyorlar. O zamana kadar Azerbaycan denilen respublika sadece dünyada değil, ittifak içinde de tanınmıyordu. Ancak Respublikamız, zengin yerüstü ve yer altı kaynaklarıyla ittifak içinde öne çıkmaktadır. Maalesef respublikamız uzak ulusal illerden biri olarak anılmaktaydı. Haydar Aliyev’in Temmuz 1969 Plenumu’nda Respublika rehberi olarak atanmasıyla Azerbaycan tarihinde hızlı bir gelişme dönemi başlamıştır. Kısa zamanda onun inisiyatifiyle Azerbaycan illerinde önemli sanayi kuruluşları kurulmuş, ekonomi, bilim ve eğitim alanlarında kararlı reformlar gerçekleştirilmiştir.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Böylece Azerbaycan halkının kurtarıcı oğlu Haydar Aliyev’in ikinci iktidar dönemi, bağımsızlığımızın çok zor ve karmaşık yıllarına denk gelmektedir. Evet, 1990’lar Azerbaycan tarihine ağır trajedilerin yaşandığı bir dönem olarak girdi. O zaman, Sovyetler Birliği çöktüğünde, Azerbaycan, 15 ittifak devleti arasında topraklarının yüzde 20’si işgal edilen tek ülkeydi.

Bu süre zarfında 20.000’den fazla insanımız şehit oldu ve 1 milyondan fazla yurttaşımız yerinden edilmiş, mülteci durumuna düşmüştü. Haydar Aliyev, Sovyet rejiminin gaddarlığı sayesinde 20 Ocak’ta Azerbaycan’da yaşanan katliamlardan sonra memleketi Nahçıvan’a döndü. Burada halkın iradesiyle Ali Meclise rehberlik etmeye başladı. Onun azmi ve özverisi sayesinde bu topraklarda ölüm yaşanmadı, halk bilge lider etrafında birleşti ve kurtuluşu onun suretinde buldu. Ulu Önder’in doğumunun üzerinden 99 yıl geçti. Ne yazık ki, kurduğu ülkenin diğer ülkelerle kıyaslandığı, halka emanet bıraktığı, yönetim ekolünün layık bir halefi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in diplomatik becerileri sayesinde ülkemizin söz sahibi olduğu günleri görmedi.

Bugün Cumhurbaşkanına güvenen ve onun etrafında sıkı bir birliktelik gösteren halkımızın, büyük liderimiz Haydar Aliyev’in kurduğu bağımsız devletimizin gelişmesinin emin ellerde olduğuna inandığını güvenle söyleyebilirim.
Azerbaycan devleti var olduğu sürece, Azerbaycan halkı var olduğu sürece, Ulu Önder Haydar Aliyev her zaman saygıyla anılacaktır, onun devlet okulu başarıyla faaliyyetini devam etdirecektir!”

Açıklama yok.

REKLAM ALANI