Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbulluların yaşamına yeni bir renk katacağını anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbulluların yaşamına yeni bir renk katacağını anlattı
06.04.2021
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbulluların yaşamına yeni bir renk katacağını anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, inşaatı devam eden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ni basın mensuplarına gezdirdi ve projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da “Beyoğlu Kültür Yolu” adı altında bir hat belirlediklerini aktaran Bakan Ersoy, bu hattın başta kültür varlıklarının ihyasından sonra bir konsept çerçevesinde içerikle desteklenerek, kültür sanat ve İstanbulluların yaşamına yeni bir renk katacağını anlattı.

Beyoğlu Kültür Yolu’nun iki önemli noktadaki akstan oluştuğuna değinen Bakan Ersoy, dünyadaki sayılı yatırımlardan Galataport’la başlayıp dünyanın 10 önemli kültür binasından biri olacak AKM ile biten bir yoldan bahsettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Galataport haziran ayında hizmete girecek. Daha önce girecekti ama pandemi dolayısıyla proje bir süreçte ertelendi. Dünyadaki emsalleriyle kıyaslandığında en önemli ve cruise liman işletmeciliğinde gelecek noktasında örnek alınacak projelerden biri olarak lanse ediliyor. İstanbul açısından çok önemli.” diye konuştu.

“Galata Kulesi, Topkapı Sarayı Kadar Ziyaretçi Ağırlıyor”

Beyoğlu’nun turistik açıdan çok büyük bir çekim merkezi olacağını ve her yıl milyonlarca turistin ağırlanacağını aktaran Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

“İstanbul’daki birçok yerleşik vatandaşımızın da ilgi duyacağı bir nokta. Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin ilk etaplarından Galata Kulesi’ni ekim ayında açmıştık çok büyük bir restorasyondan geçirerek. Gerçek, olması gereken işlevine kavuşturuldu. Eskiden eğlence ve yeme içme üzerine kurulu bir konsepti vardı. Şu anda o ünitelerden arındırılarak İstanbul’un cazibe noktalarından biri olmakla kalmadı, İstanbul’un cazibe noktalarına yönlendirme merkezi şeklinde yeni işlevine kavuşturuldu. Çok çok iyi bir iş çıktı.”

Galata Kulesi’nin, Topkapı Sarayı kadar ziyaretçi ağırladığını vurgulayan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada yayılan Instagram fotoğrafları arasında ön sıralara gidiyor. Pandemi koşullarında bile 300 bine yakın ziyaretçi aldı. Pandemiyi atlattıktan sonra milyonlarca ziyaretçiyi her yıl ağırlayacak. Güzergahta devam ettiğiniz zaman Galata Mevlevihanesi’ne geliyorsunuz. Galata Mevlevihanesi eskiden de var olan önemli noktalarımızdan biriydi. Galata Mevlevihanesi’nin önünde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi vardı. Eski Beyoğlu Evlendirme Dairesi olarak da hatırlayacağınız bir nokta. Onun da restorasyonunu tamamladık, hizmete aldık. İçinde çok amaçlı tiyatro salonu, cep salonu ve çok amaçlı sergi salonu var, 185 metrekare genişliğinde. Özellikle galerilerde ve diğer etkinliklerde kullanabileceğimiz bir mekân. Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin mihenk taşları arasında.”

“Hedefimiz Beyoğlu’nun Eski Şaşalı Dönemlerine Gelmesi”

Bakan Ersoy, proje içerisinde yer alan Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi (Mısır Apartmanı), Garibaldi Sahnesi, Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi’ne ilişkin bilgi verdi.

Atlas Sineması’nın sadece bir müze değil, orijinalinde de sinema olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Son teknolojiyle donattık. Hedefimiz bundan sonra Beyoğlu’nun eski şaşalı dönemlerine gelmesi. Yeşilçam’ın galalarının burada yapılması. Açılışında olduğu gibi galalarda Beyoğlu’nda kırmızı halıyı yerleştirmek istiyoruz. Denemesini açılışta yaptık, etkili oldu. Biz bunu Yeşilçam prodüksiyonlarında, gala programlarında kullanmak istiyoruz. Müze de beklentimizin üzerinde çok ziyaretçi alıyor, bu da bizi sevindiriyor. Sektörün uzmanları değil, halkımızın da dikkatini çekmiş. Pandemiden sonra burayı da cazibe noktalarından biri haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.

Taksim Cami Kültür ve Sanat Merkezi Gelecek Ay Açılacak

Taksim Cami Kültür ve Sanat Merkezi’nin altında da bir alan oluşturduklarını kaydeden Bakan Ersoy, “Hem İslam eserleriyle ilgili sergilemeler hem İslam’la ilgili sanatsal üretilmiş olan faaliyetlerin burada icra edilmesini sağlayacağız.” dedi.

Bakan Ersoy, caminin gelecek ay içerisinde açılacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Çok da güzel bir mimariyle meydanı çok iyi bir şekilde süslediğini düşünüyoruz. Caminin yan tarafında Talimhane Sahnesi var. Geçen sene faaliyete geçirmiştik. Pandemiyle birlikte açık hava aktivitelerinin ön plana çıktığı bir ortamda çok da etkili olduğunu düşünüyoruz. Beyoğlu Belediyesi ile birlikte yürütüyoruz bu çalışmayı. İnşallah pandemiden sonra sektör de burada programları icra edecek. Ben bu senede buranın aktif biçimde kullanılacağını düşünüyorum. En son olarak AKM var. Güzergahımızı bu şekilde tamamlayacağız.”

“Bir Güzergâh Daha Hazırlıyoruz. O da Olgunlaştığı Zaman Sizlerle Paylaşacağız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, binaların ihyasının projenin ilk adımı olduğunu, bundan sonra ikinci adıma geçeceklerini söyledi.

Özel sektör tarafından gerçekleştirilen yatırımlar, köklü firmalar ve aktivite alanlarının da Kültür Yolu Projesi’ne dahil edileceğini anlatan Bakan Ersoy, Bakanlık olarak buranın cazibe noktası haline gelmesi için gerekli desteği vereceklerini ifade etti.

Bakan Ersoy, “Kısa süre içinde 1 yılda bu platformun üyelerinin sayısının ciddi oranda artmasını bekliyoruz. Özel sektörün de içine dahil olarak Türkiye’nin en etkili kültür yollarından biri haline gelmesini istiyoruz. Bu aynı zamanda İstanbul için tasarlayacağımız kültür projelerine de örnek teşkil edecek. Bir güzergâh daha hazırlıyoruz. O da olgunlaştığı zaman sizlerle paylaşacağız.” diye konuştu.

“AKM’yi Büyük Bir Organizasyonla Kullanıma Açacağız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’nin emsalleriyle kıyaslandığında dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacağını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Çok büyük bir alanı kapsıyor. 100 bin metrekare kapalı alanı konuşuyoruz. Niye gerekli oldu? Niye yapıldı? İstanbul’da, öncelikli olarak bu tarz bir proje hazırlanırken, öncelikli projemiz, dünya çapında öncü kültür sanat şehri olması hedefinde önemli bir kültür merkezini oluşturmaktı. Bu kadar geniş ve büyük tutulmasındaki amaç buydu. Tahminen açılış tarihini Cumhurbaşkanımız açıkladı geçenlerde; 29 Ekim gününe yetiştirip açacağız.”

“Las Vegas’ta Uygulanan Sahne Mekaniği Burada Uygulanıyor”

İnşaat açısından sıkıntıları olmadığını, 29 Ekim’de büyük bir organizasyonla AKM’yi kullanımına açacaklarını dile getiren Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

“AKM’nin yapısı itibarıyla farklı bir yönetim modeline ihtiyacı vardı. O yüzden 10 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapıldı. Döner Sermaye İşletmesi içinde farklı bir biçim oluşturuldu. Kararname ile birlikte yöneticilerinin, profesyonel yönetici atanma hakkı tanındı. Özel sektörden yöneticiler atama hakkımız var. Sahne mekanikleri en son teknoloji burada uygulanıyor. Las Vegas’ta uygulanan sahne mekaniği burada uygulanıyor. Bunları işletmek ve yönetmek için uzman kadrolara ihtiyacımız var. Bu kararname ile 85 uzman atama hakkı aldık. 20 de Bakanlığımızdan uzman kadromuzu da bu ekibe dahil ederek 100 özel yetişmiş kadroyla burayı yöneteceğiz. Ayrıca dediğim gibi yönetici kadrolarında da profesyonel yöneticiler atanacak. Sanat konseptinin oluşturulması için Sanat Danışma Kurulu oluşturuluyor. Sanat Danışma Kurulu için Türkiye’de ve dünyada isim yapmış sanatçılarımızla görüşüyoruz. Bakanlıklarımıza bağlı genel müdürlüklerimiz de bu kurumun içinde yer alacaklar.”

İçinde Kültür Sokağı Olacak

Bakan Ersoy, AKM’nin içinde 2 bin 38 kişilik büyük salon, 805 kişilik tiyatro salonu bulunduğunu belirterek, buranın sadece tiyatro salonu değil, akustikle ilgili yatırımları gerçekleştirip konserlerin de verilebileceği çok amaçlı salon haline getirilebildiğini anlattı.

İçeride “Kültür sokağı” da oluşturduklarını belirten Bakan Ersoy, şu bilgileri verdi:

“İçinde 2 katlı kütüphanemiz var. 683 metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Müzik, sanat, mimari, tasarım, ihtisas kütüphanesi olarak, normal bir kütüphaneden ayrışıyor. AKM içinde bir müzik platform bölgesi oluşturuyoruz, 3 katlı. Bir müzik aletleri sergisi, müzik tarihimizde önemli bazı sanatçılara da yer vereceğiz. Anılarını canlandıracağız. AKM müzik kayıt stüdyosu var. Burada genç müzisyenleri hedefliyoruz. Genç müzisyenler çok uygun imkanlarla bu stüdyoyu kullanarak kültür ekonomisine katkıda bulunsunlar diye. Küçük yaşta kültür ve sanatla çocuklarımızı tanıştırmamız gerekiyor. 3-11 yaş arası çocuklarımızın müzikle ilk tanışma akademisi, ritim, koro, şan, çalgı gibi aktivitelerin yer aldığı bir çocuk sanat merkezini oluşturuyoruz. Profesyonel yapı tarafından işletilecek. Genç yeteneklerimizi keşfedip müziğe, sanata yönlendirmek istiyoruz.

Tasarım dükkanımız olacak. Dünyadaki binaların hepsinde olan. Özgün tasarım ürünler, kitaplar, CD’lerin satıldığı bir dükkân olarak karşımıza çıkacak. Çok farklı salonlar var çok amaçlı kullanabileceğimiz. Bunlardan biri 2 katlı 386 metrekarelik bir toplantı, sergi, konser, kokteyl düzenlenecek şekilde ayarlanmış salon. Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin bir parçası. Beyoğlu Kültür Yolu boyunca gerçekleştirilecek aktiviteler buradan yönetilecek. Aynı noktada Beyoğlu’nun farklı yerlerinde, Atlas’ta da Emek’te de aktivite göreceksiniz. Yan binada küçük camlı bir noktanın altından geldiniz. Orası da bir galeri ve çok amaçlı bir salon şeklinde. Sergiler, toplantılar şeklinde kullanılacak. İçine küçük bir cep sineması yerleştirdik, 96 kişilik. 432 araçlık bir otopark planladık. Metronun da tam önünde yer alıyor. Önemli olan insanların rahat bir şekilde ulaşması. Kitapçıları da kitap kafe şeklinde, Avrupa’da çok var Türkiye’de örneklerin çoğalmasını istiyoruz. Hem kitap alabileceğiniz hem de kafeterya şeklinde kullanabileceğiniz bir alan da tasarlandı. Ortak çalışma alanlarında genç çalışanları hedefliyoruz. Ofis ortamında bunaldıklarında bu tarz yerlere gelebilecekleri bir yer olsun istiyoruz.”

“Yatırım Tutarı Yaklaşık 1,8 Milyar”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin “AKM’de özel işletme olacağını ifade ettiniz. Burası, Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğünün sürekli kullanabileceği bir yer olacak mı?” sorusuna Bakan Ersoy, şu yanıtı verdi:

“Olacak. Bizim burasıyla ilgili İstanbul bölümlerinin içine yerleşiyorlar. Bu binanın önünde tarihi bir bina daha var. Onun da restorasyonunu buradan sonra hızlı bir biçimde başlatıyoruz. Bütün genel müdürlüklerimizin İstanbul bölümleri burada konuşlanıyor. Onlar sanatsal faaliyetler, benim söylediğim teknik ve profesyonel işletme özelliğiyle ilgili. Aynı anda binlerce kişinin farklı aktiviteler içinde bulunabileceği bir yapıdan bahsediyoruz. 29 Ekim’den önce onları binanın içine almaya başlıyoruz.

Binayı biraz daha karşılaştırmak istiyorum. Yatırım tutarı yaklaşık, 29 Ekim’de daha net hale gelir ama 1,8 milyar liraya mal olacağı düşünülüyor. Emsalleriyle maliyet olarak kıyaslandığında, Hamburg Filarmoni var yakın zamanda biten, 875 milyon avroya mal etmişler. Biz yaklaşık dörtte birine mal ediyoruz. Süre olarak bakıldığında 32 aylık bir süreçte bu yatırımı tamamlamış oluyoruz. Hamburg Filarmoni 7,5 yıldan fazla bir sürede tamamlanmıştı. Dünyadaki en hızlı bitirilmiş, en geniş kapsamlı kültür merkezlerinden biri. Emsallerine kıyasla 2,5 kat daha kısa sürede, 4 kat daha ucuz şekilde projeyi tamamlamış olacağız.”

“Çok Önemli Beste Hazırlanıyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, logoya ilişkin bir soru üzerine, logonun son halinin görülen şekilde olduğunu belirterek, “Bu noktada ajanslarımızla çalışıyoruz. Hemfikir olduğumuz logo, AKM’nin yeni logosu bu.” dedi.

Açılış programıyla ilgili soruyu Bakan Ersoy, “Çalışıyoruz üzerine. Çok önemli beste de hazırlanıyor burayla ilgili. Program tam netleştiği zaman paylaşacağım. Buranın şanına yaraşır bir açılış olacağına emin olacaksınız.” diye yanıtladı.

Bakan Ersoy, “Yıkılıp yapılmasında tartışmalar yaşanmıştı. Ölçek ne kadar büyüdü?” sorusu üzerine sözü Murat Tabanlıoğlu’na verdi.

Tabanlıoğlu, eski binanın yerine aynı cepheyi koruyarak içine yepyeni bir hayat vererek yeni bir bina yaptıklarını belirterek, “20. yüzyılı 21. yüzyıla taşıdık. İkinci fonksiyonları ise kültür sokağına taşıdık. Kültür Sokağı eskiden burada bitiyordu. Şimdi bunu teknik üniversite ve Atatürk Kitaplığı’na bağlıyoruz. Bu sokağın içinden stada kadar yürünebilecek. Şehrin yeni bir bağlantısı olacak.” bilgisini verdi.

“Göbeklitepe Projesi Çok Ama Çok Büyüyor. Tepelerin Sayısı Artıyor”

“AKM’nin isminde değişiklik olacak mı?” sorusu üzerine Bakan Ersoy, “Hayır. Burada yazıyor.” dedi.

Bakan Ersoy, “Yeni Kültür Yolu Projesi hakkında bilgi verir misiniz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Ben açıkçası hazır olmadan projeleri açıklamak istemiyorum. Biz çok etkili 4 tane daha proje hazırlıyoruz İstanbul için, 3 tane geniş kapsamlı. Onları zaman içerisinde açıklıyoruz. Netleştikçe açıklayacağız.

Göbeklitepe ile ilgili mayıs ayında detaylı bir sunum yapacağız. Göbeklitepe Projesi çok ama çok büyüyor. Tepelerin sayısı artıyor.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Gezi Parkı’nı burayla birleştirmeyi düşünüyor musunuz? Kültür Merkezi ve etrafının daha kıymetli değerlendirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile kontak kurdunuz mu?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Ben burayla ilgili kontak kurmuştum. Kültür Sokağı oluşturduk, bu sokak 24 saat yaşatılacak şekilde. Projenin sonunda Atatürk Kütüphanesi’ne bağlanıyor. Onun önünde bir bina var, doğalgaz binası. ‘Orayı park haline getirir misiniz?’ demiştik. ‘Yer bulunamaz, taşınamaz.’ diye cevap geldi. Bahanelere sığınmak istemiyorum ama bu proje bittiği zaman o binanın çürük dişini daha iyi göreceksiniz. Beyoğlu Kültür Yolu’yla ilgili Galataport’tan Galata Kulesi’ne çıkarken yokuş var biliyorsunuz. O yokuşta caddenin düzenlenmesiyle ilgili bir talebimiz olmuştu. Gelişme olmadı. Beyoğlu Kültür Yolu’yla ilgili 2 iletişimimiz oldu, farklı sebeplerden reddedildi. Önemli olan bize verilen görev süreleri içinde İstanbul ve Türk halkının kullanımına açmak. Bu tarz projeleri siz hayata geçirdiğiniz zaman güvenlik kendiliğinden oluşmaya başlıyor. Biz sadece polis değil, kendi güvenliğimizi de sağlayacağız. Bu bölgede bu tarz yatırımlar artıkça göreceksiniz kendiliğinden düzelecek.”

“Buranın Simge Küresi 15 Bin Parçadan Oluşuyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’nin ana giriş kısmında yer alan küre hakkında da şu bilgileri verdi:

“Projenin merkezi olarak konumlandırdığımız ana çekirdek. Logomuzda da yer alıyor. Geniş fuaye alanı da var. Toplam 4 kat. En büyük salonumuz opera, balo salonu olarak yer alıyor. Dışarıdaki buranın simge küresi 15 bin parçadan oluşuyor. Özel üretilmiş seramik dizayn parçanın birleştirilmesinden oluşuyor. İçeride yükseklikler oldukça fazla. Sahnenin sıfır noktasından baktığınız zaman tavanda 28 metre yükseklik söz konusu. Ama sahne bununla sınırlı değil. Aşağı doğru inen bir mekanizmadan bahsediyoruz. Eksi kotundan sahneyi yukarı doğru aldığınız zaman 65 metrelik bir yükseklikten bahsediyoruz. Boğaz Köprüsü gibi bir yükseklikten bahsediyoruz. Dünyanın en gelişmiş teknolojisiyle cep telefonuyla o karmaşık sahneyi yönetebileceğiniz kadar büyük bir teknoloji kullanılıyor. Çok uzun bir test süreci olacak. İnşallah 29 Ekim’e yetiştireceğiz. 2 bin 38 kişi kapasitesi olacak.”

AKM’de montaj aşamasına da geçildiğini vurgulayan Bakan Ersoy, “Kaba inşaattan sonra ince inşaatın montajına başlandı. Sahnelerin de mekanik aksamlarının montajına başlandı. Onu da hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Kaba inşaatın yüzde 90’ı bitti. Mekanik inşaatın montajları yapılıyor.” dedi.

Programın ardından Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Cemal Coşkun, NTV Haber Müdürü Göktan Bedük, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü ve Yazarı Vahap Munyar, DHA Genel Müdürü Celal Korkut, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Murat Yancı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda basın mensubu AKM’yi gezdi.

Kaynak:https://basin.ktb.gov.tr/TR-285946/bakan-ersoy-basin-mensuplariyla-akmde-bir-araya-geldi.html

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.