Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Gözdeki Her Kızarıklık Alerji Belirtisi Olmayabiliyor

Gözdeki Her Kızarıklık Alerji Belirtisi Olmayabiliyor

 

 

Gözdeki Her Kızarıklık Alerji Belirtisi Olmayabiliyor.

Gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren “Alerjik konjonktivite” çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih KOÇ, yaz mevsiminin habercisi bahar aylarının doğanın sunduğu güzelliklerin yanında özellikle alerjik bünyesi olan kişiler için birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Alerjik konjonktivitin toplumda yaygın olduğunu ve nüfusun ortalama yüzde 10-20’sini etkilediğini belirten.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih KOÇ yaptığı açıklamada;

Alerjik Konjonktivitler çevresel alerjenlere uyaranlara karşı vücudun vermiş olduğu bir tepkidir. Hastaların tipik bulgusuna yani kaşıntıya sebep olmaktadır. İlimizde Şanlıurfa’da sık görülen iki tipinden bahsedeceğim. Birisi mevsimsel alerjik konjonktivit; mevsimsel alerjik konjonktivitler genelde bahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Duyarlı olunan bir alerjene karşı gözlerde ve vücudun diğer bölümlerinde reaksiyonlar meydana gelmektedir. Gözde kaşıntı, kızarıklık, yabancı cisim hissi ve sulanma ile ortaya çıkmaktadır. Söylediğimiz gibi bahar ve yaz aylarında genelde ot ve ağaç polenlerine karşı meydana gelmektedir. Tedavisinde kişinin kendisine dokunduğu hassas olduğu alerjen biliniyorsa bundan uzak durmak en önemli nokta. Bunun daha uzun süreli yıl boyu devam eden pereniyal alerjik konjonktivitte vardır. Bunda daha çok etken ev tozu akarları ve mantar tozlarıdır ve bunlar sonbaharda daha çok alevlenme gösterirler tedavisi ise benzerdir.

Şanlıurfa’da sık görülen bir diğer alerjik konjonktivit Vernal konjonktivitler. Bunlar erkek çocuklarda daha sık görülmekte. 5 yaşından sonra ortaya çıkar. Ortalama 7 yaş civarında çok olur. Çocuklarınızın elleri gözlerinde sürekli ovalıyorsa, gözleri kırmızı ise sulanıyorsa sürekli gözlerini sürekli kırpıştırıyorlarsa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Bu hastalık Ortadoğu’da Akdeniz ikliminde çok sıcak bölgelerde daha fazla görülmekte. Yirmili yaşlara doğru gençlik döneminde de yavaş yavaş ılımlı seyretme göstermektedir.

Vernal konjonktivitlerin bizim için önemli olan tarafı, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonları var. Kornea bozukluklarına görme bozukluklarına sebep olmaktadır. Eğer gözlerinizde sulanma, kaşıntı, kızarıklık şikâyetleriniz varsa alerjenle temas öykünüz varsa çok tozlu ortamda çalışıyorsanız ya da toza maruz kalmışsanız mutlaka bol suyla bol soğuk suyla yüzlerinizi, gözlerinizi yıkayınız, şikâyetleriniz geçmiyorsa mutlaka bir göz hekimine başvurunuz dedi.

 

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü

Basın İletişim ve Tanıtım Birimi

 

Wetransfer Ham Görüntü Linki: https://wetransfer.com/downloads/1ede34214e63189d461a867c711aa96720220825045958/2503843bedb37908a0cca023c83ce8ef20220825050014/1a3dcc

 

Youtube Link: https://www.youtube.com/watch?v=EpmRrC4sqGY

REKLAM ALANI