Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Devlet başkanı Karaganda bölgesinin akimini Ermaganbet Bulekpayev’i kabul etti

Devlet başkanı Karaganda bölgesinin akimini Ermaganbet Bulekpayev’i kabul etti
11.01.2024
A+
A-

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Karaganda bölgesinin akimini Ermaganbet Bulekpayev’i kabul etti

2024

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Karaganda bölgesinin 2023 yılı sosyo-ekonomik kalkınmasının sonuçlarına ilişkin bir rapor dinledi. Kassym-Jomart Tokayev, 11 ayda sanayi üretim hacminin 3,1 trilyon tengeye ulaştığını bildirdi. Sabit sermaye yatırımları ise yüzde 16,3 artarak 727 milyar tengeye ulaştı.

 

 

 

Ermaganbet Bulekpayev’in bildirdiği gibi imalat endüstrilerinde büyüme sağlandı: makine mühendisliği – %45, hafif sanayi – %23,9, ilaç – %20. Kağıt, inşaat ve demir çelik sektörlerinde de artışlar görülüyor.

 

 

 

Küçük ve orta ölçekli işletme sektörü, bölgenin aktif nüfusunun %45’ini istihdam ediyor; 100 binden fazla şirket faaliyet gösteriyor. Girişimciler için perakende vergisi %4’ten %2’ye düşürüldü. 2024 yılında KOBİ’lerin GRP içindeki payının %19’dan %25’e çıkarılması planlanmaktadır.

Bölgesel akim’e göre, ekonominin tüm sektörlerinde 25 binden fazla istihdam yaratılması, işsizlik oranının yüzde 4,1’e, yoksulluğun ise yüzde 2,7’ye düşürülmesini mümkün kıldı. Nüfusun reel geliri ise %4,7 arttı.

 

 

 

Başkana, ısıtma sezonunun gidişatının yanı sıra sistemi oluşturan kuruluş Qarmet’teki mevcut durum hakkında bilgi verildi. Ermaganbet Bulekpayev, yeni yatırımcının üretim hacimlerini istikrara kavuşturmak ve artırmak için aldığı önlemlerin yanı sıra modernizasyon ve şirket çalışanlarının güvenliğini sağlama planlarından bahsetti.

Sosyal alanda ise 92 adet kırsal sağlık tesisinin inşaatına ve ilçeler arası iki hastanenin modernizasyonuna başlandı. Konforlu Okul projesi kapsamında 2024 yılında tamamlanacak 10 tesis inşa ediliyor ve bu sayede okul çocuklarına 7.100 yer sağlanacak.

 

 

 

Ayrıca akim sosyal alanın durumu, “Auyl – El Besigi” ve “Auyl Amanaty” projelerinin uygulanması hakkında da rapor verdi.

 

 

 

Toplantının ardından Kassym-Jomart Tokayev, bölgenin daha da geliştirilmesi ve bölge sakinlerinin refahının artırılmasına yönelik bir dizi talimat verdi. Devlet başkanı ayrıca Qarmet tesislerindeki durumun özel kontrol altında tutulması gerektiğine de dikkat çekti.

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-akima-karagandinskoy-oblasti-ermaganbeta-bulekpaeva-1003622

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.