Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Baştürk, Döner kanatlı versiyonlar için de hazırlıklar ve planlamalar devam ediyor

Baştürk, Döner kanatlı versiyonlar için de hazırlıklar ve planlamalar devam ediyor
09.04.2021
A+
A-

Dr. Baştürk şöyle devam etti:

“Burada yapacağımız çalışmalarla TOGG’un kimi alt projelerini birlikte yürütmeye talibiz.

ELEKTRİKLİ, OTONOM VE İNSANSIZ ARAÇLAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU

Altınbaş Üniversitesi TOGG’un paydaşı olmaya talip

Altınbaş Üniversitesi, hazırlıkları devam eden Türkiye’nin yerli elektrikli otomobil TOGG’un paydaşları arasında yer almaya aday. Üniversite bünyesinde kurulan Elektrikli, Otonomve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi TOGG için bazı parçalar geliştirip üretmeyi ve süreçlerde rol almayı hedefliyor.

İstanbul – 08 Nisan 2021

Altınbaş Üniversitesi bünyesinde Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Baştürk, müdürlüğünü üstlendiği Merkez’in kuruluşunun ve hikayesinin, üniversite bünyesinde üç yıl önce kurulan elektrikli araç takımı EVA Team’in yürüttüğü çalışmalara dayandığını söyledi.

Efficiency Challenge’da başarılı oldu

Baştürk’ün verdiği bilgilere göre takım bünyesindeki çalışmalar sonucunda bugüne kadar iki elektrikli araç üretildi. EVA I ve EVA II adlı bu araçlar Uluslararası Efficiency Challenge Alternatif Enerjili Araçlar Yarışmalarına katıldı. İlk yılki EVA I adlı araç Elektromobil Kategorisinde Türkiye üçüncüsü oldu, aynı zamanda jüri özel ödülünü kazandı.

Teknofest’te Robotaksi yarışına katıldı

Pandemi şartlarında geçen yıl üretilen ikinci araç EVA II ise 100’den fazla ekibin başvurduğu Efficiency Challenge’ta piste çıkma başarısı gösteren ilk 10 araç arasında yer aldı. EVA Team, geçen yıl aynı zamanda Teknofest kapsamında düzenlenen Robotaksi binek otonom araç yarışmasına başvurdu ve 132 takım arasında ilk 10’a girdi.

Bilgi birikimini kurumsallaştırmak

EVA Team’in Teknofest kapsamında düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Aracı yarışması ile İnsansız Su Altı Sistemleri yarışmalarına da katılacağını kaydeden Dr. Süleyman Baştürk “Yani EVA Team bünyesinde dört proje ile dört yarışmaya katılıyoruz. İşte tüm bu araçların üretimi ve katıldığımız yarışmalar ile elde ettiğimiz bilgi birikiminin kalıcı hale gelebilmesi için kurumsal bir yapıya aktarılmasını istedik. Bunun da üniversite bünyesinde kurulacak bir Uygulama ve Araştırma merkezi ile olabileceğini düşündük” dedi.

Bilgi birikimi ve altyapı hazırdı

EVA Team kapsamındaki çalışmalarda elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe ile oluşturulan altyapının, yeni merkezin kuruluşu için bir basamak olduğunu vurgulayan Dr. Öğ. Üy. Süleyman Baştürk, “Bu akademik yılın başında Rektörümüz Prof. Dr. Çağrı Erhan’a teklifimizi sunduk. Teklifimiz kabul gördü. Ardından YÖK’ün de onayı ile merkezimizin kuruluşu gerçekleşti” dedi.

Küresel trendlere uyum için

Tüm dünyada içten yanmalı motorlu araçların yerini hızla elektrikli ve otonom özelliklere de sahip araçlara bırakacağına işaret eden Dr.Öğ.Üy. Süleyman Baştürk, “Elektrikli araçların, insansız ve otonom araçların her alanda artacağını öngördüğümüz için biz de bir merkez kurup uygulamalı araştırmalar ve projeler yapmak, buradan çıkacak teknolojiyi ürüne dönüştürerek toplumun hizmetine sunmayı amaçladık” diye konuştu.

Hedef patentler alıp ticarileştirmek

Altınbaş Üniversitesi bünyesinde Elektrikli, Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğ. Üy. Süleyman Baştürk, Merkez’de geliştirdikleri çözümlerin patentini alıp, prototipini üretip sonra da ticari ürüne dönüştürmeyi hedeflediklerini anlattı. Dr. Baştürk şöyle dedi:

“EVA Team bünyesindeki projelerimizde kullanılan araç gövde ve şasi tasarımları, elektrik motoru tasarımı, motor sürücüsü tasarımı, ve batarya yönetim sistemi kartı, araç kontrol sistemi kartı, yerleşik şarj birimi kartı gibi diğer elektronik kartların tasarımları ile otonom aracımızın otonom sürüş algoritmaları tamamen bize ait. Bunları tamamen özgün olarak kendimiz tasarladık, ürettik, yarışlara katıldık. Bu yılki yarışmalarda da aynısını yapıyoruz. Yeni elektrik motorumuzun sargılarını arkadaşlarımız yeni bitirdiler, yakın zamanda testlerini yapacağız. Dolayısıyla patent konusunda önceliğimiz bugüne kadar geliştirdiğimiz, yukarıda saydığım ürün ve çözümler olacak.”

TOGG’un paydaşı olmaya talip

Altınbaş Üniversitesi’nin gerek mali kaynak, gerekse araştırmacı kaynağını sağlayarak Merkez’in çalışmalarını hızlandıracağını kaydeden Dr. Baştürk şöyle devam etti:

“Burada yapacağımız çalışmalarla TOGG’un kimi alt projelerini birlikte yürütmeye talibiz. Onlarla bu konularda görüşmeler yapacağız. Benzeri şekilde bu alanda çalışan farklı sanayi firmaları ve kamu şirketleriyle görüşeceğiz. Dolayısıyla hem özel sektör hem kamu ile sıkı iş birliği içinde bu alanda projeler geliştirmeyi düşünüyoruz.”

Sabit kanatlı drone geliştirdi

Dr. Süleyman Baştürk, Elektrikli Otonom ve İnsansız Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin son zamanlarda kullanım alanları ve örnekleri giderek artan drone’larla da ilgilendiğini söyledi. Dr. Baştürk, “Gerek sabit kanatlı gerek döner kanatlı drone’lar üretme projelerimiz de var. Bunlar otonom görevler de üstlenebilecek ve yapabilecek. Arkadaşlarımız sabit kanatlı drone geliştirdi, üzerindeki çalışmalarını sürdürüyorlar. Döner kanatlı versiyonlar için de hazırlıklar ve planlamalar devam ediyor” dedi.

Cihan ÇAKIR

REKLAM ALANI