Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

Azerbaycan ve Arnavutluk cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

Azerbaycan ve Arnavutluk cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu
12.07.2023
A+
A-

Azerbaycan ve Arnavutluk cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

 

 

 

 

2023,

 

 

 

Azerbaycan ve Arnavutluk cumhurbaşkanları basına açıklamalarda bulundu

 

 

 

 

7 Temmuz’da Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bayram Begay basına açıklamalarda bulundu.

 

 

 

 

Önce devlet başkanı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklaması

– Sayın Başkan.

Değerli misafirler.

Bayanlar ve Baylar.

Sayın Cumhurbaşkanı, Azerbaycan’a hoş geldiniz. Resmi bir ziyaretin parçası olarak sizi ağırlama fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Hem Bakü’de hem de Tiran’da birçok kez görüştük. Şimdi Bakü’ye resmi bir ziyarette tekrar buluşuyoruz.

 

 

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı’nın resmi ziyaretini çok önemsiyoruz. Ziyaretin ülkelerimiz arasındaki yakın ikili ilişkileri güçlendireceğine eminim. Geçen yıl Arnavutluk’a yaptığım ziyarette bana ve heyetime göstermiş olduğunuz misafirperverlik için Sayın Cumhurbaşkanı’na da bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Geçen yıl Arnavutluk Başbakanı’nı iki kez kabul ettiğimizi ve bu yılın Mart ayında Cumhurbaşkanı’nın çalışma ziyareti için Azerbaycan’a geldiğini de belirtmek isterim. Bu ziyaretler tek başına ilişkilerimizin ne kadar yakın ve diyaloğumuzun ne kadar aktif olduğunu gösteriyor.

Dostluğa ve karşılıklı desteğe dayalı ikili ilişkilerimizde çok özel bir dinamik oluşturduk. Uluslararası kuruluşlarda aktif olarak çalışıyoruz, öncelikle Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda birbirimize destek oluyoruz. Aynı zamanda Azerbaycan’ın sahip olmadığı organizasyonlarda ülkemizi desteklediği için Arnavutluk’a çok minnettarız. Geçen yılki Frankofoni Zirvesi’nde Azerbaycan’a verdikleri destekten dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Arnavutluk hükümetine şükranlarımı zaten ifade etmiştim. O sıralarda Frankofoni Teşkilatına üye ülkelerden biri nihai belgeye bir madde ekleyip kabul ettirmeye çalıştı. Azerbaycan karşıtı bir maddeydi.

 

 

 

 

Arnavutluk o barajı tıkayan ülke oldu. Bu adım, dostluğun yanı sıra ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliği gibi uluslararası hukukun temel ilkelerine güçlü bir bağlılığın bir tezahürüydü. Azerbaycan’ın kendini savunma imkanı bulamadığı organizasyonlarda bile Arnavutluk gibi kardeş bir ülkemiz var ve bu desteği sağladı. Bunun için çok minnettarız.

Bugün elbette ülkelerimiz arasındaki gelecekteki siyasi ilişkileri, uluslararası kuruluşlardaki ortak faaliyetlerimizi ele aldık. Aynı zamanda gündemimizde net olarak yer alan ticari, ekonomik konular ve yatırım fırsatlarını değerlendirdik. Azerbaycanlı yatırımcıların Arnavutluk’taki turizm, tarım veya diğer alanlardaki yatırım projelerini ciddi şekilde incelemeye hazır olduklarını bir kez daha vurguladım. Önümüzdeki aylarda bu konuda daha fazla bilgiye sahip olacağımıza ve ayrıca ilişkimizde yeni bir sayfa açılacağına inanıyorum. Şimdiye kadar işbirliğimizin ana kriteri enerji sektörü ile ilgiliydi. Bu işbirliği sadece bizim ülkelerimiz için değil, başta Güney Gaz Koridoru’nun bir parçası olan TAP olmak üzere çok sayıda ülke için önemlidir. O boru hattı Arnavutluk topraklarından geçiyor. şu anda o Azerbaycan ve Avrupa Birliği’nin gaz arzı alanındaki aktif çalışmaları ve Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında imzalanan Enerji Stratejik Ortaklık belgesi dikkate alındığında, tüm bunlar elbette önemlidir. ülkelerimiz arasındaki yakın işbirliği kriterleri. Çünkü birçok Avrupa ülkesinin enerji güvenliği de Güney Gaz Koridoru ile sağlanıyor. Bu ülkelerin sayısı artıyor. Azerbaycan’ın Avrupa Birliği pazarına doğal gaz ihracatı artıyor. Hacimler artıyor ve coğrafyası genişliyor. Çünkü birçok Avrupa ülkesinin enerji güvenliği de Güney Gaz Koridoru ile sağlanıyor. Bu ülkelerin sayısı artıyor. Azerbaycan’ın Avrupa Birliği pazarına doğal gaz ihracatı artıyor. Hacimler artıyor ve coğrafyası genişliyor. Çünkü birçok Avrupa ülkesinin enerji güvenliği de Güney Gaz Koridoru ile sağlanıyor. Bu ülkelerin sayısı artıyor. Azerbaycan’ın Avrupa Birliği pazarına doğal gaz ihracatı artıyor. Hacimler artıyor ve coğrafyası genişliyor.

 

 

 

 

 

Bu yılın sonuna kadar Avrupa Birliği’ne üye olan daha fazla ülkenin Azerbaycan’dan doğal gaz almasını bekliyoruz. Ayrıca önceki temaslarımızda ele alınan konulardan biri de Arnavutluk’un gazlaştırma projesiydi ve bir pilot proje seçilmişti. Bugün heyet üyelerinden aldığımız bilgiye göre çalışmalar takvime uygun olarak ilerliyor ve yıl sonuna kadar bu projenin fizibilitesini yapmış olacağız. Ondan sonra inşallah hemen yatırımlara başlayacağız. Bu, gaz dağıtım ağını inşa etmek için Arnavutluk’ta net bir Azerbaycan yatırımı olacak. Altyapımızı Arnavutluk’tan komşu ülkelere nasıl genişleteceğimizi de tartıştık.

Artık Tiran’da bir büyükelçiliğimiz olduğu için çok mutluyum. Bu benim Arnavutluk ziyaretim sırasında da alınan karardı ve ertesi gün Bakü’ye döner dönmez karar alındı. Tiran Büyükelçiliğimiz faaliyetlerine başlamıştır. Bu, ikili ilişkilerimizi geliştirmek için çok güçlü bir karşılıklı siyasi irade olduğunu ve tarafımızca alınan tüm kararların uygulandığını göstermektedir.

Aynı hususun Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü ziyareti için de uygulanabileceğine eminim. Düzenli toplantılar yapma konusunda anlaştık. Her toplantıda neler yapıldığını gözden geçirecek ve sonraki adımlarımızı planlayacağız.

Tekrar hoş geldiniz Sayın Başkan. Azerbaycan’da iyi vakit geçirmenizi dilerim.

XXX

Ardından Arnavutluk Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı.

Başkan Bayram Begay’ın açıklaması

– Teşekkürler sayın Başkan.

Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, sıcak karşılamanız ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. Azerbaycan’da olmak ve arkadaşım Cumhurbaşkanı Aliyev ile yeniden görüşmek bana büyük memnuniyet veriyor. Bu yıl ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü. Bu ilişkilerden gurur duymak için çok nedenimiz olduğuna inanıyorum. Bu ilişkiler bugün her zamankinden daha iyi. Bu nedenle, bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için gerekli katkıyı yapan Cumhurbaşkanı Aliyev’e şükranlarımı sunuyorum. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Aliyev Tiran’ı ziyaret etti ve bu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Arnavutluk’a ilk ziyareti oldu.

 

 

 

 

Gezinin etkisinin hemen yansıtılmasından memnunum. Uzun sürmedi ve Azerbaycan parlamentosu Tiran’da bir büyükelçilik açmaya karar verdi. Aynı şekilde Arnavutluk da 2023 yılında Bakü’de büyükelçilik açılması konusunda benzer bir karar aldı. Her iki karar da ülkelerimizi birbirine yaklaştıracak, zaten mükemmel olan ilişkileri, üst düzey siyasi diyaloğu güçlendirecek ve ekonomik işbirliğini ve diğer konuları daha da geliştirecektir.

Dostluğumuzun 30. yılını kutlamak için pek çok nedenimiz var. İki ülkenin yakınlaşmasına yönelik atılan diğer bazı başarılı adımları da Cumhurbaşkanı’nın dikkatine sundum. Arnavutluk ile Azerbaycan arasında ekonomik, endüstriyel ve teknolojik işbirliği konulu ortak çalışma grubu toplantısı Mayıs ayında yapıldı. Bu çalışma grubu, diğer hayati alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesinde önemli bir adım olarak görülüyor. Bu nedenle 2024 yılında Bakü’de bu çalışma grubu temelinde ortak bir hükümetler arası komisyon kurulmasına ilişkin anlaşma, iki ülke arasındaki yapıcı ruh ve anlayışın açık bir ifadesidir. Ayrıca bu yılın ilk ayında deneyimlerin paylaşılması, ülkelerimizin ve gezegenimizin geleceğine dair ileri görüşlerin paylaşılması açısından bir diğer önemli girişim olan Global Baku Forum’a katılma fırsatım oldu. Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in 100. yıl dönümünde Azerbaycan’ın kalkınması ve güçlenmesi konusundaki eşsiz vizyonu ülkenizi ziyaret eden herkes tarafından hissediliyor. Onun Azerbaycan için yaptıkları tarihin hafızasında sonsuza kadar yaşayacak ve ülkenizin gelecekteki kalkınmasına hizmet edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, Arnavutluk ve Azerbaycan enerji sektöründeki işbirlikleri aracılığıyla birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. TAP zaten birleşik bir başarı öyküsüdür. Arnavutluk’un TAP’tan hem ekonomik olarak hem de bölgesel bir enerji çıkışı ve merkezi olarak stratejik önemini güçlendirmesi açısından pek çok faydası olmuştur. Adriyatik-İyon doğalgaz boru hattı, Arnavutluk’un bölgedeki gaz dağıtımcısı rolüne daha fazla katkı sağlayacak. Arnavutluk’un Azerbaycan ile yakın işbirliği içinde ülkeye gaz tedariki çerçevesinde kararlı adımlar atmaya hazır olduğunu bir kez daha Cumhurbaşkanı Aliyev’in dikkatine sundum.

Arnavutluk’un bir gaz geçiş ülkesi olduğu şimdiden bir gerçek. Arnavutluk’un gaz alan ve taşıyan bir ülke olmasını kendimize hedef koyduk. Ülkemiz bunu başarmaya ve işbirliğini derinleştirmeye kararlıdır. Cumhurbaşkanı Aliyev’e, Arnavutluk’un Azerbaycan’ın Batı Balkan ülkelerini birbirine yaklaştıracak bölgesel enerji projelerinin geliştirilmesine artan şekilde odaklanmasını memnuniyetle karşıladığını söyledim. Aynı zamanda enerji güvenliklerini de güçlendirecektir.

Biraz önce dış politikamızın önemli konularına da değindik. Geçen hafta Washington’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerçekleştirilen görüşmeleri dikkatle takip ettiğimi Cumhurbaşkanı’na söyledim. Arnavutluk, güvenilir ortaklar ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Güney Kafkasya’da uzun vadeli barışın kurulmasını desteklemiştir ve destekleyecektir. Cumhurbaşkanı Aliyev’e Arnavutluk’un Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını her zaman desteklediğini söyledim. Batı Balkanlar’da bile diyalog önemlidir ki birbirimize geçmişin kinleri ile değil, geleceğin imkanları üzerinden yaklaşalım. Batı Balkanlar’da bölgesel istikrarın gerekli bir unsur olduğuna olan inancımı ifade ettim. Sırbistan ve Kosova, anlaşmazlığın çözümü ve aralarında yeni bir işbirliği ruhu yaratılmasına yönelik müzakerelerde yer alan taraflardır. Tarafların kendi aralarında ve uluslararası forumlarda ileri sürdükleri argümanlara saygı, kalıcı barışın tesisi için yol gösterici olmalıdır. Çatışma yerine refah, ikili ve bölgesel ilerleme için pusula olmalıdır. Bu ne kadar erken gerçekleşirse, halkımız bundan o kadar çok faydalanacaktır.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ukrayna’daki savaşı görüştük. Ülkelerimizin Ukrayna’nın restorasyonuna adanan konferansa katılımı, Ukrayna’yı barışçıl ve gelişmiş olarak görme isteğimizin bir göstergesidir. Bu noktada Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Zor zamanlarda yardım etmek, milletler ve devletler tarafından unutulmayacak bir jesttir. Kasım 2019’da yaşanan trajik depremin ardından Azerbaycan’ın Arnavutluk’a verdiği destek de aynı türden. Başkan Aliyev’e o zor günlerde yanımızda olduğu için bir kez daha teşekkür ettim. Gerçek dost zor günde anlaşılır.

Arnavutluk ve Azerbaycan arasındaki işbirliği uluslararası kuruluşlar çerçevesinde de yansımaktadır. Başkan Aliyev’e, mevcut çok iyi işbirliği temposunun gelecekte de sürdürüleceğine olan güvenimi ifade ettim. Azerbaycan kültür haftası yakında Arnavutluk’ta düzenlenecek. Arnavutluk şehirlerinin dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle dolup taştığı bu ay, Azerbaycan kültür haftasının şenlik havasında geçeceğine eminim. Bu, kültürün ulusları ve ülkeleri birbirine ne ölçüde yaklaştırdığının bir tezahürü olacaktır.

Turizme gelince, ülkelerimiz bu alanı öncelikli ve ekonominin çok önemli bir sektörü olarak görüyor. Bu nedenle Azerbaycan’ın yatırımı işbirliği ve turizmin gelişmesi açısından arzu edilir. Vize rejiminin iptali, halklarımızı birbirine yakınlaştırmanın başka bir yoludur. Bahsettiğim gibi, sözlerini gerçeğe dönüştüren Cumhurbaşkanı Aliyev’dir ve bugün bana bunun yakında çözüleceğini söyledi. Teşekkürler Sayın Başkan.

Sayın Cumhurbaşkanı, Tiran ziyaretiniz sonrasında ülkelerimiz, karşılıklı iyi niyet ve işbirliği ruhu içinde, vaat ve sadakat ifadelerini somut eylemlere dönüştürmeyi başarmıştır. Sizin ziyaretiniz, benim bugünkü ziyaretim ve son dönemde üst düzey devlet yetkililerimizin yaptığı diğer ziyaretler, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlenmesine olumlu bir ivme kazandırmaktadır.

 

 

 

 

Sayın Başkan, sonuç olarak, büyük misafirperverliğiniz için size bir kez daha teşekkür etmeme izin verin. Bakü’de olmak gerçekten tatmin edici. Teşekkür ederim.

Büyük video
Büyük boyutlu resimler
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/60394

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.