Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa °C

İlham Aliyev Cebrail’de inşa edilen konut kompleksinin açılışına katıldı

İlham Aliyev Cebrail’de inşa edilen konut kompleksinin açılışına katıldı.

İlham Aliyev Cebrail’de inşa edilen konut kompleksinin açılışına katıldı
06.10.2024
A+
A-

İlham Aliyev Cebrail’de inşa edilen konut kompleksinin açılışına katıldı
2024,

İlham Aliyev Cebrail’de inşa edilen konut kompleksinin açılışına katıldı

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, 4 Ekim’de Cebrail şehrinde inşa edilen konut kompleksinin açılışına katılarak, yeni evlere taşınan sakinlere dairelerin anahtarlarını takdim etti.

Devlet Konut İnşaatı Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sadiq Sadigov, konut kompleksinde yapılan çalışmalar hakkında devlet başkanına ve eşine bilgi verdi.

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

Cebrayil konut kompleksinin toplam alanının 7,9 hektar olduğu bildirildi. Kompleks, 7’si beş katlı, 26’sı dört katlı olmak üzere 33 konuttan oluşuyor. Bu binalarda toplam 712 daire bulunuyor. Bunlardan 8’i tek odalı, 136’sı iki odalı, 8’i iki odalı stüdyo, 392’si üç odalı ve 168’i dört odalı. Tek odalı dairelerin alanı 45-50 m2, iki odalı dairelerin alanı 55-90 m2, iki odalı stüdyo dairelerin alanı 98-100 m2, Üç odalı dairelerin alanı 90-108 metrekare, dört odalı dairelerin alanı 110-120 metrekaredir.

Tüm daireler tamamen yenilenmiş olup, mutfak mobilyaları, gaz ocağı, kombi ısıtma sistemi, su, gaz ve elektrik sayaçları ile donatılmıştır.

Altı mahalleden oluşan kompleksin inşaatı yüksek kalitede gerçekleştirildi. Konut binalarının yanı sıra sosyal ve konut tesisleri, yer altı ve yerüstü otoparkları, rekreasyon alanları, çocuk eğlence ve spor alanları kullanıma sunuldu.

Etkinlikte devletimizin başkanı bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in
Konuşması

– Bugün Cebrail şehrinin kurtuluşunun dördüncü yıl dönümü. Bu vesileyle sizlerin, tüm Cebrail halkının, tüm Azerbaycan halkının canı gönülden tebrik ediyorum. Bu muhteşem olayı dört yıl sonra bugün Cebrail’de kutluyoruz. Bildiğiniz gibi 4 Ekim Cebrail Şehri Günü benim fermanımla ilan edildi. Bundan sonra her yıl bu muhteşem günü kutlayacağımıza eminim.

Cebrail’in serbest bırakılması çok önemli. Çünkü İkinci Karabağ Savaşı’nda işgalcilerden kurtarılan ilk şehirdi. O zamana kadar savaş bir haftadır sürüyordu ve Cebrail ilçesinin köyleri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 köy kurtarılmıştı. Ancak ilk şehir Cebrail’di ve Cebrail operasyonu özel bir önem taşıyordu. Ordumuz ve Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir profesyonellik ve kahramanlık göstererek işgalcileri Cebrail şehrinden kovdular. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin! Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Vatanseverlik Savaşı’nda gerçek kahramanlık, fedakarlık ve cesaret gösterdi. Şehitlerimizle sonsuza kadar gurur duyacağız. Elbette Cebrail şehrinin kurtarılması savaşın ilerleyişini olumlu yönde etkiledi ve aynı zamanda Ordumuzun ve genel olarak halkımızın moralini yükseltti. Hepimiz bu savaşın Zaferimizle biteceğine dair inancımız vardı ve şehirlerimizin özgürleştirilmesi dahil her yerleşim yerinin özgürleştirilmesi bu inancımızı daha da artırdı.

Gabriel’den birkaç gün sonra başarılı bir Hadrut operasyonu gerçekleştirildi. Aynı zamanda son derece profesyonel bir operasyondur. Düşmanın orada çok güçlü tahkimatları vardı ve bunlar Cebrail’in yanı sıra tüm tepelerde bulunuyordu. Kahraman çocuklarımız şehri kurtarmak için birçok savunma hattını aşmak zorunda kaldılar ve başardılar.

Hadrut’un ardından 17 Ekim’de Fuzuli harekâtı başarıyla tamamlanarak Şuşa, Zengilan ve Gubadlı’ya yolumuz açıldı. Muzaffer ordumuzun muzaffer yürüyüşü daha da hızlandı ve daha önce de belirttiğim gibi, savaş alanındaki büyük yerleşim birimlerini – Cebrail, Hadrut, Fuzuli, Zengilan, Gubadlı şehir ve ilçeleri, Laçin ilçesinin çeşitli köyleri ve son olarak da 8 Kasım’da Şuşa şehri. Savaş alanında toplamda 300’den fazla kasaba ve köy kurtarıldı. Böylece Ermenistan 10 Kasım’da kapitülasyon anlaşmasını imzalamak zorunda kaldı.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Böylece İkinci Karabağ Savaşı tarihi Zaferimizle sona erdi. Bugün tüm Azerbaycan halkı kahraman çocuklarımıza minnet duygusuyla yaşamaktadır, vatanseverlik ruhuyla yetişen genç nesil, kayıp topraklarımızı halkımıza ve devletimize geri verebilmiştir.

Gabriel’in gelişimiyle ilgili tüm görevler derhal verildi. Öncelikle mayın temizliğinin yapılması gerekiyordu. Çünkü eski temas hattına yakın bölgelerin madenciliği daha kapsamlıydı. Altyapı projelerinin uygulamasına hemen başlandı ve bugün Cebrail’e gelen herkes hem Sovyet dönemindeki eski yolun yeniden yapıldığını görüyor, hem de o yolu çok iyi hatırlıyorum. Çünkü Zafar’dan sonra bu bölgelere defalarca geldim. Yeni 4 şeritli otoyol başarıyla inşa ediliyor ve Zengilan’a, Gubadlı’ya, oradan da Laçin’e kadar devam ediyor.

Diğer altyapı projeleri ise başarıyla ve hızla hayata geçiriliyor. Sadece Cebrail ilçesinde değil, kurtarılan tüm bölgelerde. Dün buradayken yeni okulun açılışını kutladık ve bildiğiniz gibi önümüzdeki haftadan itibaren çocuklar okula başlayacak. Bu yeni mahalleye hastane ve geçici tıp merkezi yapılması planlanıyor. Elbette bu kadar güzel, göz alıcı evler hem devletimizin gücünü gösteriyor, hem de Azerbaycan devletinin eski yerleşimcilerin yaşam koşullarını uygun düzeyde sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını gösteriyor. Birinci mahallede 33 çok apartmanlı bina inşa edildi. Burada 712 daire yapılıyor. Bu dairelerin bir kısmı halihazırda kullanıma açılmış olup, bir kısmının da önümüzdeki aylarda hizmete girmesi bekleniyor. Böylece Cebrayıl şehrinin ilk yeni yerleşim bölgesi hizmete açılıyor.

Kurtarılan topraklarda yapılan çalışmaların boyutları itibariyle özel bir nitelik taşıdığını söyleyebilirim. İşgal ve savaşlara maruz kalan ülkeler hiçbir yerde bu kadar hızlı ve bu kalitede restorasyon çalışması yapmamıştır. Çünkü bu çalışmalar büyük ölçekli ve çok hassas planlara dayalı olarak yürütülüyor. Her şehrin master planları onaylandı. Her köyün gerekli tüm altyapısı sağlanmaktadır. İnşaatı devam eden Horovlu köyünün imar çalışmaları ile dün tanıştım. Bildiğiniz gibi Horovlu, Cebrail şehriyle aynı gün özgürleştirildi ve birkaç ay sonra, muhtemelen önümüzdeki yılın ilk yarısında vatandaşlar Horovlu’ya dönecek.

Ancak işimiz bununla bitmiyor. Aynı zamanda buraya dönecek kişilerin istihdamıyla da uğraşıyoruz. Sadece dün Cebrayıl ilçesinde beş yeni işletmenin temelini attım. O zamana kadar Araz Vadisi Sanayi Bölgesi’nde 10’a yakın işletme kurulmuştu ve bir işletme de faaliyet gösteriyordu. Dün tek başıma kurduğum işletmelerde binden fazla kişi çalışacak. Bu işletmeleri kuran iş adamlarına tavsiyem, orada çalışan insanların çoğunun Cebrail’e geri dönen ve dönecek olan eski yerleşimciler olmasıydı. Yani hem konutlar hem de tüm altyapı – su, gaz, elektrik, yollar, okullar, hastaneler ve aynı zamanda istihdam.

Dün kurduğum işletmelerin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi bekleniyor. Belki bazı işletmelerin daha büyük ölçekli faaliyetleri olacak ve bir buçuk yılda tamamlanacak. Yani tüm bu çalışmalar, bu toprakların gerçek sahiplerinin bu topraklara döndüğünü bir kez daha göstermektedir. Nefret edilen düşman bu bölgeleri yalnızca 30 yıldır yok etti. Toplantımız bu harabelerin arasında.

Tarihi Zaferimizin ardından ilk kez Cebrail’in yanına geldiğimde dehşete düşmüştüm. Ermenilerin vahşetlerini topraklarımızın her yerinde gösterdiğini biliyorduk. Topraklarımızın çoğunun harabeye döndüğünü biliyorduk. Ancak bu kadar vahşeti ve insanlık dışı eylemleri hayal etmek imkansızdı. Cebrail’de neredeyse sadece iki bina kaldı. Ermeni askerleri de orada konuşlanmıştı. Şehrin geri kalanı da böyle ve bunu görmek istemeyen, bugün bile Ermenistan’ı destekleyen, işgal politikasını meşrulaştıran bazı Batılı ülkelerin gözünü açıp bakması gerekiyor. Görüyorlar ama görmezden geliyorlar. Bizi suçluyorlar, yaptırımlar uygulanıyor. 30 yıldır Ermenistan’a tek bir yaptırım uygulanmadı. Ermenistan uluslararası hukukun tüm norm ve ilkelerini çiğnemiş, topraklarımızın yaklaşık yüzde 20’sini işgal etmiş, etnik temizlik politikası uygulamış, Hocalı soykırımını gerçekleştirmiş, tüm kasaba ve köylerimizi yok etmiştir. Herhangi bir Batılı devletin resmi temsilcisi onları eleştirdi mi? HAYIR. Dünyanın bir numaralı kuruluşu olan BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarını bile görmezden geldiler. Ancak Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerekiyor. 1993 yılında dört karar kabul edildi. Birisi onlara 2020’ye kadar o toprakları işgal ettiğinizi, gitmeniz gerektiğini söyledi mi? HAYIR. Minsk grubu, bunları görmezden gelerek, Ermeni işgalini bir ölçüde meşrulaştırarak, bizi aşağılayıcı bir barışa kışkırtarak ne yapıyordu? Bu Minsk grubunun faaliyetiydi. Tüm uluslararası platformlarda haklı sesimizi yükselttiğimizde sözlerinizin çok sert olduğu söylendi. Bu sert söylem barışı yaklaştırmıyor, uzaklaştırıyor. Ermenistan’la dil bulmalı, barışmalısınız, savaşı kaybettiniz, barışmalısınız. Aslında bunları hem resmi konuşmalarda hem de kapalı kapılar ardındaki temaslarda duyduk. Bizim tutumumuz kesin, kararlı ve değişmezdi: Bir karış toprak bile işgal altında kalamaz! Sorun barış yoluyla çözülemezse, sorunu savaş yoluyla çözeceğiz. Sözlerim tüm arşivlerdedir. Buna ne demeliler? Bu çatışmanın askeri çözümü yok. Yani Batılı ülkeler öncelikle toprakları işgalden kurtarmayalım diye bizi yenilgiyle barıştırmak için her türlü pisliği kullandılar. Fransa ve onun gibi Batılı ülkeler bu işgalin kalıcı olması için ellerinden geleni yaptılar. Bakın bu adaletsizliğin boyutu, topraklarımızı Ermenistan’a bağışlamak isteyen ülkeler bu anlaşmazlığın sözde çözümüyle meşgul oldular. Ama asıl niyetleri bizi sürekli baskı altında tutmak ve bu toprakları Ermenistan’a bağışlamaktı. Önerileri nelerdi? Eski Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’ne bağımsızlık vermekti. Sonuçta ikiyüzlülüğün ve ikiyüzlülüğün derecesi bu mu olmalı, değil mi?!Bugünkü Rusya-Ukrayna savaşına bakın, Batılı ülkeler, Fransa, Amerika, diğerleri ne diyor? Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması gerektiğini, Ukrayna’nın silah kullanması gerektiğini söylüyorlar. Ukrayna’ya her türlü silahı veriyorlar. Peki işgal altındaki topraklarımıza karşı tutum neden farklıydı? Sonuçta toprak bütünlüğümüz de ihlal edildi. Halkımız; 1 milyon insan evsiz. Bize kim yardım ediyordu? 1 milyon insan vagonlarda, yurtlarda, anaokullarında, çadırlarda yaşarken neden ikiyüzlülük gösterildi? Bu soruların cevabını talep ediyoruz. Peki cevabı nerede göreceğiz? Hala Azerbaycan karşıtı adımlarda. Bu sabah bilgilendirildim. Amerikan Kongresi’nin Ermeni yanlısı 60 kongre üyesi, Amerikan hükümetine Azerbaycan’a daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Sabah o uygulamayı okudum, çirkin bir uygulama, irademizi etkileyemez. Ama bu gösteriyor ki, bize yönelik düşmanlık politikası bitmiyor. O başvuruya baktığımda yazarın ve adresin aynı olduğunu tahmin ettim. Çünkü adresi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanı’dır. Ancak bu çağrının Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na da yazıldığına dair en ufak bir şüphem yok. Yani bizi tehdit etmek, suçlamak için kendilerine mektup yazıyorlar. Sonuçta biz ne yaptık? Kendi topraklarımızı özgürleştirdik. Burada bir Ermeni mi yaşıyordu? Hayır siz Cebrail’in sakinlerisiniz.

Diğer yerlerdeki Azerbaycan köylerine bakın, bugün orayı terk etmişler. Camilerimizi yıktılar, hayvanat bahçesi yaptılar, inek ve domuz beslediler. Batı’da bir kişi Azerbaycan’ın kültürel mirasının yağmalandığını, yok edildiğini, aşağılandığını mı söyledi? Hayır. Peki bizi neyle suçluyorlar? Sanki bazı tarihi mirasları yok ediyoruz. Tamamen asılsız. Amerika 1992 yılında topraklarımız kaybedilirken bize yaptırımlar uyguladı. Daha sonra 2001 yılında yaptırımlar kaldırıldı. Neden? Çünkü Afganistan’ın işgali başlamıştı, işgal savaşı başlamıştı ve bize ihtiyaçları vardı. Afganistan’da kaldıkları sürece bu yaptırım her yıl Amerikan Başkanı tarafından kaldırılıyordu. Afganistan’dan kaçanlar tüm dünyanın gözü önünde yine bize karşı bu yaptırımlar uygulandı. Bu nankörlüğün derecesi var mı yok mu? Yani, bize ihtiyacınız olduğunda bu yaptırımları kaldırıyorsunuz, ihtiyacınız olmadığında ise tekrar devreye sokuyorsunuz, neden? Bakın, bu yüzden, bu bina yüzünden. Tüm bölgelerde yaptırdığımız ve restore ettiğimiz eski yerleşimcilerimizin yerleşimleri nedeniyle. Bakın gözleri bunu almıyor, bu günü almıyor. Bugün Azerbaycan karşıtı güçler için yas günüdür. Yani nasıl olur da Azerbaycan bizim iznimiz olmadan, kimseye sormadan, kimseden korkmadan, kimseyi hesaba katmadan haklarını geri aldı. Kendi gücü pahasına, çocuklarının fedakarlığı pahasına. Bunun için bizi affedemezler ve bugün Amerika Azerbaycan’a yaptırım uyguluyor. Ondan sonra dostluğumuzu güçlendirelim diyorlar. Ne tür bir arkadaşlıktan bahsedebiliriz? Arkadaşımız bugün çok mutlu. Bunu birkaç gün önce söylemiştim. Hayal kırıklığına uğrayan, bu günü kabul etmeyen insanlar asla bizim dostumuz olamaz, bunu Azerbaycan halkının bilmesi gerekir. Açık konuşmak, yani diplomatik dille ifade etmek, diplomatların konuşmasını sağlamak gerekiyor. Ben Azerbaycan halkına her zaman doğruyu söyledim, her zaman ve bugün de gerçek budur. Ancak kendi gücümüze güvenmeli, hiçbir söze, tatlı söze, yalan söze aldanmamalıyız. Özellikle genç nesilden bahsediyorum. Çünkü bugün Azerbaycan karşıtı güçlerin asıl hedefi genç nesillerin bilincidir. Onu etkilemeye çalışıyorlar. Bu nedenle Azerbaycan’a karşı olmadığınız yalanını kendi medyalarında, sivil toplum kuruluşlarında uydurup yayıyorlar. Bu güne kadar çeşitli STK’lar, bazı kamu kurumları adı altında Azerbaycan’daki çeşitli Azerbaycan karşıtı unsurları finanse ediyorlar. Yani eğer genç neslin bilincini etkiliyorlarsa, Azerbaycan’ın geleceğini de etkileyecekleri söylenebilir, gençliğin asla unutmaması gerekir.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Elbette bu kalıntılar bir süre sonra yıkılacak ve yerlerine yeni binalar yapılacak. Ama bu sahneyi asla unutmamalıyız. Çünkü bu davalarda suçlu olan sadece Ermenistan değil. Tabii ki asıl suçlu Ermenistan’dır. Ama o günaha ortak olanlar, o zaman da, şimdi de onların arkasında duranlardır. Acaba bugün Ermenistan’ı silahlandıran Batılı ülkeler ne düşünüyor? Buna göz yumacağımızı mı sanıyorlar? Yoksa bugün bu binaların yıkılmasını mı bekleyeceğiz? Hayır beklemeyeceğiz. Kimse bizi durduramaz. Gelecekteki gelişimimizi ve güvenli yaşamımızı güvence altına almalıyız ve sağlayacağız! Burada, yıkıntıların arasında bulunan Ermenistan’ı da uyarıyorum: Bu tehlikeli oyunlara son verin! Bir yanda barıştan bahsediyorlar, yalan söylüyorlar, diğer yanda geniş çaplı bir silahlanma var. Onlara silahları kim veriyor? Fransa ve benzeri Azerbaycan karşıtı ülkeler. Neden bu silahlar onlara bedava veriliyor? Yani dediğim gibi onları bu duruma düşürmek için kasabalarımıza, köylerimize bir daha bakın. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar hiçbir şey olmayacak. Ancak bugün Güney Kafkasya’yı rahat bırakmalı, pes etmeli, gidip kendi işini yapmalı, kendi sorunlarıyla yüzleşmeli, kanlı geçmişlerini temizlemeli, günahlarından arınmaya çalışmalıdır. Bugün eziyet ettikleri 100 bin insanın bağımsızlığını yeniden sağlasınlar, sömürge politikasına son versinler, halkları ezmeyi bıraksınlar, her yere burunlarını sokmayı bıraksınlar. Bu benim uyarımdır ve bunu duyan ve uygulayan kimsenin hata yapmayacağını düşünüyorum.

Ermenistan tehlikeli oyunlara girmiştir ve İkinci Karabağ savaşının tarihini unutmamalıdır. Bize diz çöküp yardım dilediklerini, savaşın durdurulması için Rusya’ya günde belki 10 defa en üst düzeyde nasıl çağrıda bulunduklarını unutmasınlar. Onları unuttu. Artık yeni sahiplerini buldular. Sahipler onların önünde diz çöküp yürüyorlar. Terörle mücadele operasyonunu unutmasınlar. Unutmayın o coğrafyada bile istediğimizi başardık. Kimseye, hiçbir şeye bakmadan, birkaç saatte bölücülüğü yok ettik.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Cebrail şehrini kurtarmak bir haftamızı aldıysa, Karabağ’ı 44 günde, bölücülerin yuvası olan bölgeleri de birkaç saatte özgürleştirdik. Kimse bizimle şaka yapmasın, sabrımızla oynamasın. Bu sözleri her yerde söyleyebilirim. Çünkü tekrar söylüyorum, Azerbaycan halkına her zaman doğruları ve düşüncelerimi söylüyorum. Dünyadaki durum değişiyor. Elbette olaylara karşı tavrımız yeterli olmalıdır. Ancak ben bu sözleri söylemem gerektiğini düşündüm, bu yıkıntılar ve bu güzel binalar arasında bakın ki hem Azerbaycan halkı, hem dostlarımız duysun, Zaferimize bir kez daha sevinsin, düşmanlarımız da duysun. ve doğru sonuca varın.

Bugün kurtarılmış topraklarda yaşıyoruz. Bugün Hankendi ve Hocalı dahil, kurtarılmış tüm topraklarda Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. Şuşa, Laçın, Fuzuli, Hankendi, Hocalı, Cebrail gibi şehirlerde ve birçok köyde zaten Azerbaycan vatandaşları yaşıyor. 100’e yakın köy restore ediliyor ve Büyük Dönüş Programını başarıyla uyguluyoruz.

Size burada mutlu bir yaşam diliyorum. Sen bunu hak ediyorsun. Uzun yıllar çadırlarda, mülteci kamplarında yaşadınız. Hayatınızı biraz daha kolaylaştırmak için elimizden geleni yaptık. Zaten buraya 100’den fazla insan yerleşti, bugün ve dün gelenler de var. Bir kısmı Bilesuvar’daki mülteci kasabasında yaşıyordu. Muhtemelen o şehre gelişimizi hatırlayanlar vardır. 20 yıl önce ilk kez oradaydım. 2020 yılına kadar yaklaşık 300.000, belki de birçok yerinden edilmiş insana yeni apartmanlar, yeni evler inşa etmeye ve normal koşulları sağlamaya çalıştık. Ancak daha da fazla insan zor durumda yaşadı. Dolayısıyla bu güzel binalarda yaşamak sizin hakkınızdır, bunu hak ediyorsunuz. Eminim ki bu topraklarda yaşayıp göç etmiş ama aynı zamanda bu toprakları hiç görmemiş çocuklarınız ve torunlarınız burada rahat ve mutlu yaşayacaklar, devletleriyle ve milletleriyle her zaman gurur duyacaklardır. Sizi bir kez daha tebrik ediyorum.

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

XXX

Daha sonra anahtarların teslim töreni yapıldı.

Asistan Şafiga Hüseynova: Teşekkür ederiz. Tanrı seni korusun. Cebrail kasabası sakinleri adına teşekkür ediyorum. Şehit bir anne olarak yeniden önünüzde eğiliyorum. Tüm şehit annelerimizin ellerinden öpüyorum. Onlar da size teşekkür ediyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim.

Anahtar teslim töreninin ardından konuşan sakin Mahammad Guliyev: Bu güzel günde, bu güzel yerde Cebrail’imizle tanıştık. Halkımız adına, camiamız adına ve şahsım adına sizlere en derin şükranlarımı sunuyorum. Size sağlık ve uzun ömür diliyorum. Size ve Mehriban Hanıma derin şükranlarımızı sunuyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık sıhhat versin. Bu günü bizlere bahşettiğin için Allah sana uzun ömür ve sağlık versin. Daima halkımızın başında olmanı dilerim. Yüce önderimizin yoluna daima devam etmeniz dileğiyle. Size çok minnettarız. Size çok teşekkür ediyoruz. Sen bizim için en değerli insansın, saygı duyduğumuz kişisin. Sizler bizim arkamızsınız, desteğimizsiniz. Tanrı seni korusun. Tanrı yardımcın olsun. Halkımızı hiç özlememeniz dileğiyle. Size minnettarız. Çok teşekkür ederiz, çok memnun kaldık.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim.

Sakin Bahar Aghayeva: Sayın Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız. Sevgili Mehriban Hanım. Bugün bu güzel günde, bu anlamlı günde, bu neşeli günümüzde yanımızdasınız. Bundan gurur duyuyoruz. 31 yıl sonra ilk kez topraklarımıza ayak bastık. Buradan ayrıldığımda 20 yaşındaydım, öğrenciydim. Bugün zaten geldik. 2020 yılında araziler serbest bırakıldığında baktık sanki burada kimse yaşamıyormuş gibi. Evlerimizi yıktılar. Artık bakıyoruz, sizinle gurur duyuyoruz. Güzel şehrimizi güzelleştirdiğiniz ve bize yeni bir Cebrail inşa ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Çok teşekkür ederim. Cebrail halkı eğitime çok önem veriyor, onlar için hava da eğitim, su da eğitim, yiyecek de eğitimdir. Eğitime büyük önem verdiğiniz ve orta öğrenimimi gördüğüm ve bugün buraya öğretmen olarak döndüğüm Akademisyen Mehdi Mehdizade’nin adını taşıyan okulu modern bir okul olarak inşa ettiğiniz için tüm Cebrail halkı adına şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum. 21. yüzyılın tüm gereksinimlerini karşılayan okul. Hanımefendi, şehit ailelerine, gazi ailelerine, şehit annelerine büyük önem verdiğiniz, onların haklarını koruduğunuz ve koruduğunuz için tüm Cebrail camiası adına sizlere en derin şükranlarımı sunuyorum.

Yaşasın Azerbaycan, yaşasın devletimiz! Azerbaycan bayrağı asla bükülmesin! Daima liderimiz olarak yaşamanı dilerim! Allah size ve ailenize sağlık sıhhat versin! “Demir yumruğunuz” her zaman güçlü olsun! İlginiz için teşekkür ederiz.

Sakin Firidun Aliyev: Sayın Cumhurbaşkanı, ben de size teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Cebrail’e dönmemizin doğrudan sebebi sensin. Kurtarılmış topraklarda oluşturulan altyapıyı görünce insanın yüreği açılıyor. Ve dediğiniz gibi bu kalıntıları görmek çok üzücü. Ama bu harabelere sıcak sobaları getiren sizsiniz. Bu nedenle sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Bir konuşmanızda dünyanın görmek istemediği adaleti yeniden tesis ettiğimizi söylemiştiniz. Evet, bu adaleti yeniden tesis ettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Bir de meşhur bir sözünüz vardı, halk arasında çok yaygındı, zaten o sözün de cevabı var, Cebrail’e giden yolu aynen böyle yapıyorlar. Teşekkür ederim, teşekkür ederim, size minnettarım. Orada ol!

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim. Kesinlikle haklısın, yolu böyle yapıyorlar. Ama Cebrayil’le birlikte o yolun yapılması da aslında bu işgalin kalıcı olması için yapılan çabaların bir parçasıydı. Bu nedenle Ermenistan’dan Cebrail’e yeni bir yol yapmak istiyorlardı, böylece daha sonra buraya yerleşim yapılacak ve Ermenistan’a ulaşım kolaylaşacaktı. Ama biz tüm bu planları bozduk, Azerbaycan halkı alt üst etti, iradesini tüm dünyaya gösterdi ve Zaferimiz elbette halkımız için, devletimiz için en büyük nimettir, bence yüzyılların en parlak askeri Zaferidir. -Azerbaycan halkının eski tarihi. Ancak bu Zafer aynı zamanda adaletsizliğe karşı mücadelenin de mümkün olduğunu gösterdi. Halkta birlik olduğunda, irade güçlü olduğunda, moral ruhu üst düzeyde olduğunda, köklerinize bağlı olduğunuzda, milli değerlere değer verdiğinizde her şeyi başarabilirsiniz. Halkımız bu tarihi başarıya imza atarak, birçok yerde acı çeken insanlara bunun mümkün olabileceğinin yolunu göstermiş oldu. Dolayısıyla Zaferimizin uluslararası önemi bundan sonra daha da artacaktır.

Askeri operasyonlarımız bugün dünyanın önde gelen askeri okullarında okutulmaktadır. Pek çok konuşma sırasında, yani askeri işlerle ilgilenen kişilerle, yani yabancı temsilcilerle yapılan görüşmelerde, Şuşa operasyonu, Hadrut operasyonu, Cebrail operasyonu dahil diğer operasyonlar, mayınlı 5-6-7 savunma hattı. Askerlerimizin savunma hatlarını ihlal etmesi onlar için büyük bir sürpriz. Öncelikle göğüslerini öne koyan, ateş açan, savunma hatları oluşturan savaşçılarımızın kahramanlıkları karşısında şaşırıyorlar. Defalarca söyledim ve tekrar söylemek istiyorum ki bizi zafere taşıyan milli ruhumuzdur.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

 

 

Bütün bu faktörler, muhtemelen dünyada Azerbaycan’a olan saygıyı artırmıştır diyebilirim. Bugün dünya çapında büyük saygı ve itibara sahip bir ülkeyiz. Bugün hem ülke vatandaşları hem de yurt dışında yaşayan Azerbaycanlılar başlarını dik tuttu. Dünyada milyonlarca Azerbaycanlı yaşıyor. Azerice konuşan ve anadili Azerice olan soydaşlarımızın sayısı 50 milyonun üzerindedir. Bu Zafer aynı zamanda onların Zaferidir, onlar için bir övünç kaynağıdır. Sonsuza kadar böyle olacak. Sonsuza kadar bu topraklarda yaşayacağız. Milletimiz ve devletimiz muzaffer bir millet ve devlet olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Bütün bu güzel binalar kurtarılmış topraklarda inşa ediliyor ve inşa edilecek. Azerbaycan’ın hem Güney Kafkasya’da güçlenmesi, hem de daha geniş coğrafyada önemli bir ülke haline gelmesi süreci başarıyla devam edecektir. Bundan hiç şüphem yok, eminim ki politikamız bunu emretmektedir, potansiyelimiz bunu göstermektedir. Gücümüz, siyasi ağırlığımız, ekonomik gücümüz, askeri gücümüz her geçen yıl artacak. Bunu tam bir güvenle söylüyorum. Geçtiğimiz günlerde muharebe yeteneğimizi daha da artırmak için ne kadar çaba sarf edildiğinden bahsetmiştim. Ancak İkinci Karabağ Savaşı sırasında askeri açıdan neler yapabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Azerbaycan halkına bilin ve bildirin ki, o günden bu yana askeri gücümüz daha da arttı. Birisi karşımızda durmaya karar verirse yine de pişman olacaktır.

Bugün aynı zamanda şehrin günü ve sahne kurulumu buradan görülebiliyor. Birazdan bir tatil konseri sizi bekliyor. İnşallah bundan sonra bu topraklarda sadece bayramları kutlayacağız. Tekrar tebrikler.

xxx

Sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/67016

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1842211948114386989

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.